Najpowszechniejszym sposobem na przechowywanie pieczywa jest po prostu pojemnik z drewna na chleb i torebka papierowa, która ma chronić wyroby z piekarni przed zawilgotnieniem. Coraz częściej jednak uwagę gospodarzy i pań domu przykuwają LNIANE CHLEBAKI. Czym się one wyróżniają? Które rozwiązanie jest lepsze z punktu widzenia zapewnienia świeżości pieczywu?
Dlaczego pojemniki z drewna nie dorównują LNIANYM CHLEBAKOM?
Pojemniki z drewna na chleb z jednej strony — ze względu na fakt, iż zrobione są z materiału naturalnego, uznawane są za najzdrowsze, z drugiej strony ich zdolności do zachowania świeżości pieczywa na dłużej wcale nie są za wysokie. Z całą pewnością chwali się je za to, że są bezpieczne dla zdrowia, nie wchodzą w interakcję z chlebem i nie zmieniają jego smaku. Jednak w porównaniu z LNIANYMI CHLEBAKAMI, te z drewna zbyt szybko odparowują wilgoć z pieczywa, sprawiają, że chleb wysycha, staje się niesmaczny.
Jakie zalety ma korzystanie z LNIANYCH CHLEBAKÓW?
LNIANE CHLEBAKI wyprodukowane są z grubego naturalnego lnu, który w 100% jest materiałem naturalnym o wysokich parametrach higroskopijnych. Dzięki temu, że pochłania z powietrza wilgoć, jednocześnie odparowując jej nadmiar z wnętrza, chroni pieczywo przed spleśnieniem, zawilgoceniem, utratą chrupiącej skórki, i wspaniałego aromatu.
Przechowywane w LNIANYCH CHLEBAKACH pieczywo znacznie wolniej wysycha, podobnie zresztą jak pozostałe wyroby piekarnicze. Co ważne same worki z lnu mogą być prane, przez co o wiele łatwiej zachować je w czystości, niż tradycyjne pojemniki z drewna i metalu na chleb, które, choć łatwo zmyć na zewnątrz, wewnątrz nich często gromadzą się trudne do usunięcia okruszki, kawałki bułek, mogące być przyczyną przykrego zapachu, źródłem rozwoju bakterii. LNIANE CHLEBAKI wyprane w delikatnych środkach czystości, można odprasować i znów cieszyć się ich unikalnymi właściwościami, dzięki którym pieczywo pozostaje na długo świeże, aromatyczne, po prostu pyszne.