Ozonowanie wody w domu – czy warto to robić? Jakie są zalety ozonowania?

Ozonowanie wody w domu – czy warto to robić? Jakie są zalety ozonowania?

Ozonowanie to proces polegający na dostarczaniu do wody powietrza, które jest nasycone ozonem. Woda ozonowana jest stosowana w wielu gałęziach gospodarki. Taka woda ozonowana jest również wykorzystywana w gospodarstwach domowych. Poniżej dowiesz się, na czym polega ozonowanie wody i jakie korzyści przynosi stosowanie takiej wody w domu.

Ozonowanie wody – na czym polega?

Oczyszczanie wody za pomocą ozonowania polega na rozbijaniu mikroorganizmów, co ma na celu zapobieganie ich odnowie. Czas działania ozonu jest bardzo szybki. Przykładowo działa on ponad 3 razy szybciej od chloru często wykorzystywanego do zabiegów oczyszczających. 

Ozon jest bardzo silnym utleniaczem i z tego względu jeszcze wykorzystywany do oczyszczania wody, ścieków czy powietrza. Warto dodać, że proces ozonowania jest ekologiczny, ponieważ usuwane mikroorganizmy z wody bez powstania jakichkolwiek produktów ubocznych. 

Ozonowanie wody w domu

Dzięki wielu korzyściom ozonu wiele osób ozonuje wodę w domach. Wystarczy zamontować zakupiony dyfuzor w butelce plastikowej. Następnie wystarczy nalać wodę, a dyfuzor wypełni wodę ozonem. Cały proces ozonowania trwa zaledwie 15 minut. Po przeprowadzeniu ozonowania taką wodę możemy wykorzystywać do picia, gotowania czy opłukiwania owoców i warzyw. Ozonowanie wody w domu jest realizowane również do celów zdrowotnych. Wiele osób wykorzystuje ozonowaną wodę w celu pozbycia się problemów skórnych. Kąpiel w takiej wodzie dotlenia skórę i odpręża organizm. Kąpiel taką wodą również poprawia kondycję skóry oraz zwalcza cellulit i trądzik. 

Ozonowanie wody w domu jest stosowane również do celów oczyszczania wody. Wodą ozonowaną można opłukiwać warzywa i owoce, ponieważ ozon usuwa wszelkie bakterie, pestycydy i grzyby. Jak ozonować żywność? Wystarczy włożyć warzywa i owoce do miski oraz wypełnić naczynie wodą. Następnie należy włożyć do wody rurkę od dyfuzora. Dyfuzor powinien pracować ok. 10 min. Po upływie tego czasu trzeba odczekać przed spożyciem produktów kolejne 10 min.